Poți studia teologia dacă

Poți studia teologia dacă nu crezi în nevolnicia naturii umane?

În micimea ei?

În nimicmicia ei?

Dacă nu crezi în axiomatica natură păcătoasă a omului, dacă nu crezi în putreziciunea lui înnăscută?

Poți studia teologia dacă nu crezi în răul înăscut în om?

Probabil că da, dar nu ca să fii popă sau cuvântător credincioșilor în același basm ca tine, nu ca să stai cu cartea aia cu crucea pe copertă în mână și să le insufli oamenilor speranța în viață veșnică, în salvarea de dincolo, în iubirea mai presus de iubire. Ci mai mult ca hobby, să o studiezi pentru tine, de curiozitate. Curios de istoria religiilor, credințelor, poveștilor științifico-fantastice. Curios de tendința permanentă spre “mai presus” de-a lungul evoluției umane, atunci când viața nu încape în alte explicații. Și nu încape deseori.

One comment

 1. “Poți studia teologia dacă nu crezi în răul înăscut în om?”
  Cei care-și aleg cariera de preoți, bănuiesc că o fac, în principiu, cum alegem oricare dintre noi un drum propriu de-a-ne continua studiile și existența (sigur că sunt și excepții). Asta și fiindcă se țin mai apoi strict de tagma preoției prestabilită fără să aibă libertatea de-a spune adevărul și numai adevărul în dragoste. Și, fără libertatea de conștiință necesară, nici ei înșiși nu sunt liberi cu adevărat de păienjenișul lanțurilor “celui viclean și rău”.

  Isus a zis celor care crezuseră în El: “Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei; veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” (Ev. Ioan, 8:31-32)

  E o cugetare valabilă pentru orice domeniu “Dacă veţi cunoaşte adevărul, adevărul vă va face liberi.” . Nu că ar fi deosebit de important, dar dpdv gramatical nu sunt un om liber; și așa e cu majoritatea aspectelor. Fusesem odată aproape liber, gramatical, matimatical etc., până la un anumit nivel, dar am tot scăzut.
  – Poți studia teologia fără să crezi acele lucruri întrebate, și multe altele, dar mai apoi să fii curând edificat în toate astea; apriori nici nu aveai cum ști prea multe, necitind (învățând), neinteresându-te.

  “Poți studia teologia dacă nu crezi în răul înăscut în om?” – bine ai sumarizat, Menda, asta e o bază bună de pornire în expediția noastră spirituală.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s