Cum să dezinformezi cu titluri de senzație?

Intru, datorită tocmai titlului de senzație, să citesc un articol revoltător, despre injectarea unor femei cu un sterilizant anticoncepțional, fără consimțământul acestora, sub  pretextul unui vaccin.

Titlul:

Israel admite că sterilizează – injectează coercitiv cu anticoncepționale de lungă durată – imigranții evrei etiopieni fară ca ei să știe

Mai jos, fragmentul de interes:

“După mai mulți ani în care a negat acuzația, Israel a recunoscut în sfârșit în 2013 că a injectat în secret imigranților etiopieni evrei medicamente pentru controlul natalitații sterilizând femeile fară ca ele să știe.

Guvernul [israelian] a negat anterior această practică, dar directorul general al Ministerului Sănătății israelian a ordonat acum ginecologilor să înceteze administrarea medicamentelor.

Potrivit unui raport publicat în Haaretz, suspiciunile au fost prezentate pentru prima dată de o jurnalistă de investigație, Gal Gabbay, care a intervievat peste 30 de femei din Etiopia, în încercarea de a descoperi de ce natalitatea a scăzut dramatic în comunitatea lor. Una dintre femeile etiopiene intervievate este citată: „Ei [personalul medical] ne-au spus că sunt vaccinuri. Am luat vaccinul la fiecare trei luni. Am spus că nu vrem.”

Se presupune că unele dintre femei au fost forțate sau coacționate să ia drogul în timp ce se aflau în lagărele de tranzit din Etiopia.

Medicamentul în cauză este considerat a fi Depo-Provera, care este injectat la fiecare trei luni și este considerat a fi un anticoncepțional de înaltă eficiență, de lungă durată.”

Povestea rămâne mai departe înfiorătoare, dacă e adevărată. Act criminal. Tratament aplicat abuziv, nu numai fără acordul informat al pacientului, ci prin constrângere.

Însă am o problemă cu titlul. Acesta denaturează faptele. Sau cel puțin una din ele, verificabilă, cea despre tratamentul aplicat.

Așa că, dintr-un avânt de informare a maselor, comentez.

Ca mai jos:

“Despre Depo-Provera informația e incompletă și, ca urmare, titlul este eronat.

E vorba de un anticonceptional injectabil ce acționează pe o perioadă de 3 luni. După întreruperea lui, femeile pot rămâne însărcinate, cu un procent de 80% succes încă din primul an după întrerupere.

E incorect să se scrie că femeile au fost sterilizate, care înseamnă cu totul altceva.”

Mi se răspunde cam așa:

„Ei [personalul medical] ne-au spus că sunt vaccinuri. Am luat vaccinul la fiecare trei luni.” Luand vaccinul la fecare trei luni este echivalent cu o sterilizare. Si nu stim daca nu cumva dupa o injectare prelungita, femeile devin sterile.”

Replic, și-n timp ce tastez răspunsul, îmi dau seama că e în van.

“Faptul că au mințit, e oribil.

Doar că nu acest lucru am adresat în comentariul meu, ci inadecvarea titlului, care dezinformeză masiv.

Un titlu care să oglindează obiectiv faptele ar fi fost – Autoritățile recunosc că au mințit în legătură cu… și au administrat anticoncepțional injectabil femeilor…

Anticoncepționalul e studiat și aprobat pe piața medicală, nu dă sterilitate după folosirea îndelungată, după cum am menționat în primul comentariu, urmările sunt aceleași ca și la folosirea unui anticoncepțional oral, cu diferența de timp de latență mai mare, de 5-6 luni, pentru reluarea ovulației.

‘Si nu stim daca nu cumva dupa o injectare prelungita, femeile devin sterile.’

Speculații alarmiste, în ton cu titlul. Ba da, știm. Știm că după tratament (întocmai, prelungit, unde tocmai asta e ideea, se dă un depot, cu acțiune prelungită pe o perioadă mai lungă de timp) femeile NU devin sterile, putând avea copii după întreruperea tratamentului.

Sterilitate e inabilitatea de a concepe copii. Ceea ce aici nu e cazul. Femeile nu sunt sterile, pot avea copii, ovulația e suprimată temporar, deci sunt doar infertile (nu sterile) temporar prin anticoncepție.

Titlul e impropriu și deformează realitatea, dar dvs vă puteți dezinforma cititorii după cum doriți.

Dacă vă deranjează c-am intervenit, puteți șterge comentariile mele.”

Îmi dau seama că e în van pentru că e mai simplu să crezi titlurile catastrofale, ba să și coșetezi, fals probabilistic, dezinformat și dezinformant, pe margine, să forțăm realitatea prin gaura noastră de ac. Furia să fie mai strânsă, senzația mai primară, steril sună infinit mai revoltător decât anticoncepție. De ce să nu-l folosim?

Termin răspunsul, dau enter și decid să mă retrag. Îmi amintesc brusc că am aversiune față de conflict. Și de oameni convinși să nu vrea să vadă decât ce vor ei. Fanatici. Dogmatici. Habotnici. Bigoți. Religia propriei viziuni. Doar ce spun eu e adevărat, e numai și numai cum văd eu.  Și imposibil altfel. Doar și numai doar Dumnezeul meu e cel mai cel.

Timp irosit.

Vine și epilogul. Articolul e preluat, mi se răspunde. Nu a fost nevoie să fie cu niciun fel de spirit critic, pentru că așa scria acolo. Dacă așa scria, păi așa e, nu? Și scria de mai multe ori, în ecouri în presa internațională. Titlul repetat, preluat, tradus în alte limbi, repetat. De curiozitate, caut după termenii “Haaretz și Gal Gabbay“. Primul hit e un titlu de prin 2013, în care nu se spune nimic despre sterilitate. Ci, cum e și cazul, despre (forced) birth control.

Abia acum, în 2019, văd că Washingtondailyreport s-a gândit să mai mute puțin gardul și să introducă din sân ideea de sterilitate. Washington daily brain wash. Păcat că n-au putut schimba numele substanței, care-i dă de gol, ca să se potrivească titlului bombastic.

De ce oare să mai gândim cu creierul nostru, chiar și atunci când ni se oferă ocazia, dacă putem căuta și copia doar acele titluri din lume care vin perfect pe convingerile noastre de viață? De fapt, aici e și pericolul oribirii definitive. Captivi în tunnel view. Sau veșnicii, nedezlipiții ochelari de cal. Vedem doar ce se potrivește modelului nostru de viață și respingem tot ce nu se încadrează în chenarul trasat, aleator, aproximativ și tremurat, tot de noi.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s