My perfect notebook

Does not exist. Sau nu l-am găsit eu până acum.

It has to be like the following:

A5 – nu carnețel, nu caietoi. Caiet.

Hardcovers – coperți tari să pot scrie pe genunchi. Sau în picioare. Sau în pat. La culoare sau design nu mai am pretenții, deși n-ar strica niște coperți burgundy. Sau dark green.

Cu spirală, să pot deschide la 360 de grade. Ce poate fi mai enervant decât un caiet ce se deschide 180, perfect plat, dar pe care, când nu scrii la birou, și eu de obicei nu scriu la birou, trebuie să-l ții în brațe, sprijinindu-l pe brațe și antebrațe. Toate patru. Și scrii așa, sucit, pe-o parte, chinuit, în timp ce scrii susținând și caietul.

The paper. Most important.

No bleeding paper, adică hârtie de cea mai bună calitate, de preferat bright white, deși accept și ivory, foarte lucioasă, cei de la oxford fac really high quality optic pape, cum e aia de 90gsm de exemplu. E enervant să vezi pe dosul foii ce-ai scris pe față. Sau dacă scrii cu cerneală sau o cariocă mai groasă, să lase urme pe partea cealaltă. Yuk!

Archive paper, adică durabilă, din aia pentru documente, care poate fi răsfoită și peste 50 de ani fără teama c-o să se spargă.

Fără linii, fără pătrățele, fără puncticele. Blanc. Foaie perfect albă, care să lase libertatea să faci toate desenele, schemele, steluțele și încercuirile posibile.

Gros, să aibă măcar 120 de foi, nu pagini, foi, ca să țină o vreme. Dacă tot trebuie să încep altul nou la câteva luni, nu mă pot uita în urmă prea mult, trebuie să mă duc să le caut pe cele vechi, deja arhivate. Sau, mai bine zis, rătăcite prin casă.

Și încă două caracteristici de care mă pot lipsi, dar dacă tot zic de caietul meu ideal, le menționez pentru pus punctul pe i:

Un elastic să-l țină închis. Căci ce poate fi mai neserios și trădător decât un caiet care se deschide exact atunci când nu trebuie.

Un semn de carte. Chiar dacă nu e vital, îi dă o frumusețe aparte, mai ales dacă semnul e făcut să se asorteze cu coperțile.

12 comments

  1. Bon jour,
    Je fais fabriquer mes cahiers à 180gr, spiral, A5 … je peux à loisir faire création … comme vous 🙂
    Max-Louis

  2. Menda, dam o fuga la Paris? 😏
    Acum fără gluma, în orice librărie sau papetărie intru, fix după asa ceva ma uit. Bine, nu neapărat foi veline bright white, ca niciodată nu m-am priceput sa țin rândul drept, dar cred ca m-aș obișnui cu asa ceva, doar sa îl găsesc. Dat am notat pontul legat de unde se poate face asa ceva

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s