Ușierul pisicii

Bine că nu pălărierul. Azi diminață, prin ușa întredeschisă, pisica vecinilor s-a strecurat în casă. Cu tupeu. Nu se poate să nu fi știut că nu e casa ei, e alt miros, altă atmosferă, alte lucruri. O văzusem pe trotuar, în stânga mea, un ghem uriaș de păr argintiu privindu-mă întrebător în timp ce pășeam în vârful picioarelor, dârdâind în fumul dimineții, când ieșisem înfășurată în halatul de baie să merg până la mașină. Frig, zero grade, iar înghețase. M-am întors în fugă în căldura bârlogului, am închis ușa și deodată am auzit un mieunat sfâșietor. E în casă!

Am știut imediat cine era, doar ne măsurasem din priviri câteva secunde mai devreme. Unde ești, am strigat-o. Mi-a răspuns cu același mienunat jalnic. Mă uit în bucătărie. Nu era. Doar nu te-ai dus sus, am bombănit. Ba da, în capul scărilor doi ochi mă priveau panicați, scânteind din tufa moale și pufoasă de păr. Privirile ni s-au întâlnit din nou. I-am văzut cu groază labele pline de praf și am rugat-o în gând, nu, nu te urca pe nimic! Apoi am spus tare, pe ton mieros, pis-pis-pis, hai, vino jos. Ce pis-pis-pis! No way, stătea sus și mă fixa nemișcată.

N-avea rost s-o chem. Nici să mă duc la ea, se alegea cu vreo fulguială și gherăneală complet dizgrațioasă pentru amândouă. Atunci să poftească singură afară. Am mers și-am deschis ușa și-am strigat-o, hai, vino, poți să ieși. După câțiva pași lini pe trepte, a rămas câteva clipe iar nemișcată, măsurând atât pericolul, eu, ținându-i ușa, cât și promisiunea libertății, gaura spre afară ce se ivise. Apoi a riscat deodată totul și-a luat-o la goană cu disperare, venind direct spre pericol. Și spre libertate. A trecut ca o săgeată pe la picioarele mele, cu părul lung unduindu-se în vânt. În spatele cozii frumoase am făcut o plecăciune și-am închis oftând ușa. De ușurare.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s