Oglindă a zilelor

Uneori mă întreb dacă n-ar trebui să redau într-o măsură mai mare detaliile mici ale zilelor, cele minuscule, ce-am mâncat azi și de ce, și ce uscată era baba aranjată de la masa vecină, detalii ce par atât de ordinare și pe care crezi că le uiți imediat, dar care de fapt formează tot cimentul ăla mult dintre cărămizile mari, evenimentele mari, pe care le ții minte, detaliile care sunt exact nisipul continuu ce leagă viața într-un tot, în construcția ei unică.

Mă întrebam ieri cum mi-am ales inelul pe care l-am avut în studenție, singurul inel pe care l-am purtat mulți ani, din ce bani l-am luat, cum i-am adunat, cât mi l-am dorit? Țin minte că l-am pândit mult înainte, l-am amușinat, i-am dat târcoale, ca un câine pofticios, m-am plimbat multă vreme pe lângă vitrinele alea din pasaj. La fel cum a fost cu primul aparatul de fotografiat, cum l-am ales, din ce bani, câte gândiri și răzgândiri am avut până să-l iau, cum alegeam să fac fotografiile, erau cu film, limitate, fiecare click era prețios, fiecare click era o posibilitate în minus? Astea mi se par de zeci de ori mai interesante, mai importante, decât evenimentele în sine.

Procesul? Procesul, deci!

Detaliile timpului istoric trăit personal.

Da!

Exact.

Poate ar trebui să țin minte asta și să-mi amintesc să povestesc cum e vremea azi, ce-am mâncat și de ce, ce parfum mă captivează, și ce deliberări interne am despre ce Ipad să-mi iau, cel simplu sau cel pro, în câțiva ani astea oricum or să fie niște dinozauri tehnologici. Iar ce-am mâncat e teribil de captivant în tot contextul în care mă aflu. La fel ca și vremea.

Da, cred că astea sunt lucrurile cu adevărat importante despre care ar trebui să scriu mai des. Mult mai des. Zilnic, da?

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s