Cafea cu aromă de caramel

Enrique Iglesias și mai multă liniște în dimineața asta decât ieri. Cafea cu caramel? Da-da, ce mai glumă, tocmai eu, așa o adeptă a naturistelor. Aditivi. Dar e bună, cam la fel cum e carnea pentru un vegetarian convertit după diversificarea mâncării, adică după 6 luni de viață. Dacă aveam părinți vegetarieni, nu-mi era în veci poftă de mici. Acum îmi e. Mi-e așa, de vreo câteva luni, on and off, de mici din ăia bine făcuți, combinația ideală de cărnuri diferite, pregătiți cu artă la foc iute, zemoși, perpeliți bine în exterior, aproape afumați, crocanți și negricioși pe dinafară, cu miezul roz, fraged, suculent, cu zgârci, din care muști gata să te frigi, după ce ai tras cu el prin muștar din ăla simplu, ordinar, iute, pus pe-o farfuriuță de hârtie ce se pătează de la grăsimea de la mici și se face încredibil de urâtă la vedere și tu tot continui să iei din muștarul ăla așa mozolit. Doar de ăia mi-e poftă, din cei ce par cei mai buni de pe marginea drumului, pentru că ești hămesit de foame. Mama e cea care știe să facă din ăia foarte buni, știe să combine exact ingredientele, alege îndelung carnea, cunoaște exact cum trebuie să fie. La ea micii nu-s de foame, sunt o delicatesă, rămân la fel de buni chiar și când ești sătul. I-am spus că vreau să-mi gătească un mic când ajung pe acolo. Cum un mic, doar n-ai să mănânci doar unul. Nu știe că unul e deja unul prea mult, atâtea toxine. Sper să uit de poftă și să mă răzgândesc.

Am dus mașina de schimb înapoi ieri după masă. Mai compusă, cu mai puțină panică. Am schimbat în liniște vitezele. Așa în liniște, că am reușit să observ ceva remarcabil, pe bord îmi dădea mură-n gură când trebuia să schimb, o săgetuță în sus să-mi arate să trec de la 2 la 3, la 4. Cum de nu văzusem? Dar dacă nu văzusem ce scria drept în bot, pe volan, ce să mai zic pe bord. Mă interesase doar vitezometrul, de parcă aș fi putut în halul ăla să depășesc viteza legală. Așa am constatat că voia prin oraș de fapt cu a 4-a, nu cu a 3-a, așa cum mersesem când o luasem. Dar atunci fusesem prea în distress să mai înțeleg ceva dincolo de volan și manetă, bine că am reușit s-o mișc din loc. Poate morala e că atunci când mă urc într-o mașină necunoscută, să îmi iau ceva timp să mă orientez, să înțeleg ce scrie pe bord, și nu să mă arunc cu capul înainte, convinsă că pot să fac totul ca un talent natural. Mi-a mai crescut inima la loc când a doua oară am reușit s-o conduc fără probleme, ei hai, că nu e chiar așa de rău, cu puțină pregătire, introducere în temă, mă descurc. Poate asta-i cheia de acum înainte, să nu mai presupun by default că mă descurc din mers, ci să stau nițel înainte să-mi socotesc pașii. Ceea ce nu e un lucru rău.

Nu, Enrique nu e pentru mine acum, după Bailando, prea zgomotos, am revenit la Timi Yuro pe care am descoperit-o întâi cu Hurt, dar am lăsat Sporify să-mi dea mai departe piese de-ale ei și n-am avut niciodată impulsul s-o schimb, s-o opresc. Cred că-mi aleg muzica nu după cât de mult îmi place, ci după cât de mult nu nu-mi place. După cât de mult nu mă deranjează. Și e puțin ce nu mă deranjează în vremurile astea grele. Sensible brain.

Îmi place mai mult să mestec cu lingurița într-o cană de cafea cu gura foarte largă, ca o cupă deschisă, seamănă cu mișcările alea lente, ample, pe care le făcea mama cu lingura în vasele mari de sticlă când începea să pregătească cremele de la prăjituri, decât în cănițele strâmte. E o mare diferență de libertate și ritm. Cele largi mă îmbile la rotunduri lente, legănate, u-u-u-u, de patinatoare ce valsează în unduiri lente pe gheață, pe când cele mici la un mestecat nervos, zgâriat, zzzzzz, de cățel fugind agitat după propia coadă.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s