Roz bombon

Bombon. Roz. Mi-am luat în cele din urmă geanta roz bombon, neapărat bombon, adaugă nota de neseriozitate, de surplus, de răsfăț. O mare satisfacție nu am, dar am una mică, ceea ce deja e destul pentru un lucru de nimic, cum e o altă geantă, frumoasă, e drept, ce se adaugă la colecția de alte genți frumoase. Nu toate frumoase, aproape toate. Culmea, cele mai purtate sunt cele mai puțin frumoase, într-un complot prost, moștenit din vremurile strămoșilor care păstrau odaia cea mai frumoasă pentru oaspeți, lucrurile cele mai frumoase, dosite în șifoniere, să nu le uzeze. Apoi mureau.

Asta cu odaia cea mai frumoasă nu vine, așa cum mândri zic românii despre ei, din preamultă ospitalitate, ci din fudulie. Să arate ce aveau mai bun, dacă nu ce casă frumoasă, ce odaie frumoasă.

Iar eu îmi păstrez gențile cele mai frumoase… pentru că sunt așa frumoase și colorate, să nu cumva să le murdăresc, să nu le prăfuiesc culorile, să nu le rup curelele, fermoarele, cusătura de dinăuntru, căptușeala. Și le port în schimb pe cele mai vechi, mai unicolor, mai nevesele, mai plictisitoare, luate mai mult din motiv funcțional, decât din cel estetic. Pentru ce le păstrez? Ca să mă țină o viață? Cât e o viață? S-ar putea să fie mai puțin decât înțelesul matusalemic. Răsuflu ușurată când se mai rupe una urâtă, se murdărește, se face așa terfelită că mă autoconving că trebuie s-o dau, s-o arunc sau s-o împart altora care s-ar bucura de ea.

Roz bombon, un pic tot mă bucur de ea. Ieri am luat-o la muncă doar ca s-o iau, pe lângă cealaltă ce-o port la muncă. Am umplut-o cu un termos de cafea, unul de ceai, și două bucăți de pâine. M-am întors cu ea cam la fel de plină, doar ceva mai puțin ceai.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s