Să-i învăț pe alții, să adaug ceva, să le povestesc

Mi-am petrecut ziua pregătind lecția pentru studenți. Adică m-am stresat și mi-am sucit mințile cum s-o fac mai atrăgătoare. Mai simplă. Mai utilă. Ce e important să știe? Ce or să țină minte din timpul împreună? Or să țină minte ceva? Poate fragmentele de film și discuțiile de pe urmă.

Întrebări puține, inactivi. Sau greu activi. Greu de urnit, timizi. Știau puțin, teren superfertil, exact locul unde parcă adaugi ceva. Observ că fătuca din stânga mea e plictisită, e plictisită de la început încă, a venit dezinteresată, fără chef, că trebuie. Îi două oftaturi prelungi, le-am recunoscut imediat, le am și eu când mă plictisesc. Un căscat. Preocupată de alte lucruri, mimică impasibilă, sculptată. Un zâmbet când i-am urat de sănătate la un strănut, o face deodată mai umană.

Mă gândesc deodată că am irosit o mulțime de timp să pregătesc ceva pentru ei. Din timpul meu liber. Liber? Nu…când am eu timp liber, de fapt? Când scriu, mi-l iau, mi-l fur din altă parte.

Îi țin 5 minute peste, cu teamă, știu că e un abuz să ții oamenii peste ora stabilită. E și la sfârșitul programului, știu cât de mult îmi doream și eu să plec acasă. Mă surprind entuziastă să povestesc, deși nervoasă la început. Văd că îmi place, devine interactiv, întreb, ei nu știu, le explic. Tot mai relaxată, până la urmă devine o discuție plăcută, îmi dau seama că o oră nu-mi ajunge, mi-ar fi trebuit mai mult timp, ar fi trebuit să organizez mai bine. Acum știu pentru data viitoare, cred că vreau să fac asta mai des.

Dacă înainte nu-mi doream, acum îmi dau seama că mă atrage. Să-i învăț pe alții, să adaug ceva, să le povestesc. Și am văzut că sunt expresivă, funny, nu mi-e jenă să fac mutre ca să ilustrez ceva. Dacă nu aș fi așa timorată de prezentări, cred că aș fi un educator bun.

Leave a reply:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s